1 september

Julia & Einar

Sommarens sista bröllopspar var Julia och Einar som gifte sig i Skerike kyrka utanför Västerås. Vi startade redan kl 9 på morgonen vilket måste vara rekord, men inte helt fel eftersom parken vid Svartån norr om domkyrkan låg alldeles öde. Vi tog porträttbilder i ca 1.5 timme och åkte därefter iväg till kyrkan. Några av våra favoriter visas nedan:

Sommarens varma och torra väder har gjort att många träd redan tappat sina blad, vilket gjorde sig bra på bild i kombination med brudparets val av utstyrsel.

Julia och Einar hade blivit tilldelade Linnea, en mycket trevlig präst som genomförde vigselakten med bravur och brudparet kunde äntligen förenas med en kyss. Ute på kyrkbacken väntade sedan släkt och vänner med såpbubblor och kramar. För vår del avslutades uppdraget med gruppbilder på kyrktrappan och bild på ringarna och sen var man hemma till lunch!

14 juli

Anna & Joachim

Sommaren 2018 fortsatte att leverera temperaturer runt 30ºC, så även den 14 juli då helgens brudpar Anna & Joachim gifte sig i Rytterne kyrka med efterföljande fest vid vackra Fiholms säteri.

Vi tog som vanligt porträttbilderna före bröllopet. Vid Fiholm har värdparet Gustaf och Maria finfina miljöer för fotografering i olika miljöer: skog, park, alléer och vackra byggnader. Dessutom ligger festlokalen i direkt anslutning. Under porträttfotograferingen är det vädret som bestämmer miljöer så om det är molnigt har man lite mer frihet att välja platser men när solen skiner från blå himmel måste man passa sig för hårda skuggor.

Vi hann dessutom med en tripp till Rytterne kyrkoruin där det även fanns en gammaldags höhässja. Ett par minuter i en luftkonditionerad bil gör susen såna här dagar.

Klockan 16.30 var det så dags för vigselakten. Att komma in i en stenkyrka en sån här varm dag är en välsignelse i sig. Rytterne kyrka är dessutom mycket rymlig så fotografen kan gömma sig i ett hörn bakom stora pelare. På kyrkbacken väntade sen såpbubblor, grattiskramar och ett bekant ekipage från förra månadens bröllop vid Strömsholms slott!

Tillbaks vid Fiholms säteri bjöds det på brudskål och mingel innan festen började i Fiholms orangeri. Vi tog några avslutande gruppbilder och sedan var det dags att åka hem och ladda in alla bilderna i datorn. Tack Anna & Joachim för en fantastisk dag!

12 juli

Vit bakgrund

Varför är det så populärt med vit bakgrund? Jo, man kan till exempel enkelt göra en bild större efteråt genom att lägga till vita ytor runt om bilden. Man kan också flytta ihop två barn som står för långt ifrån varandra. Eller man kan göra collage som i nedanstående exempel där det med en vanlig bakgrund hade blivit tre separata bilder.

16 juni

Camilla & Michael

Skrevs av i Bröllop | En kommentar

Camilla & Michael gifte sig i vackra Björksta kyrka den 16 juni 2018. Brudparet önskade porträttbilder vid Anundshög före vigseln och vi hade som vanligt kikat på några platser dagen innan så att vi snabbt och effektivt kunde gå mellan några olika miljöer för att variera porträtten lite. Michael fick se sin blivande fru under ett par vackra träd med Anundshögs fornlämningar som bakgrund.

Därefter tog vi som vanligt porträtt under en timme. Brudparets hund Rocky var också med på några bilder mot slutet innan det var dags att åka mot kyrkan.

Björksta kyrka har allt man kan önska, både som fotograf och brudpar: gott om plats, stor parkering, vackert beläget och med en bygdegård bredvid där man kan ha festen. Under vigseln sjöng Moa så vackert att många tårar fälldes.

Vi önskar brudparet all lycka och tar nu en liten paus till efter midsommar.

2 juni

Maria & Robert

Vi anlitades för att fotografera bröllopet mellan Maria Dellham och Robert Österlind vid Strömsholms slott den 2:a juni 2018. Eftersom detta var ett heldagspaket så fanns vi på plats redan hos frisören i Västerås för att dokumentera förberedelserna innan vi åkte vidare till Strömsholm.

Eftersom Maria hade med sig både hund och häst fanns det mycket att fotografera, dessutom i pampiga omgivningar. Brudklänningen kom från Ursulas högtidskläder i Västerås och hår/makeup fixades av Studio Savoy.

Vi ordnade som vanligt ett första möte mellan brud och brudgum för att sedan fortsätta med porträttbilderna. Ljuset var lite av en utmaning eftersom solen stundvis täcktes av moln men vi hade turen på vår sida och lyckades skapa några minnesvärda bilder på relativt kort tid.

Brudparet gav sig sedan iväg åt varsitt håll för att förbereda ankomsten till slottet inför gästerna, som nu hade samlats för lite mingel utanför slottet. Robert anlände först i en Cadillac årsmodell 1957, tillsamman med sin best man Tage. Kort därefter red Maria in på sin häst Celine och brudparet möttes på bron framför slottet. Då klockorna ringde samlades gästerna i det 29ºC varma kapellet på översta våningen. Maria överraskade sin blivande make med en sång och vädret överraskade oss alla med en rejäl störtskur som varade precis lika länge som vigselakten.

Färden gick sedan till Hahrska palatset i Västerås där festen drog igång vid 18-tiden. Vi fotograferade fram till att tårtan skars men bröt sedan taffeln vid 22-tiden, efter 13 timmars fotograferande.

Vi önskar brudparet all lycka och tackar för en rolig och vacker dag!

9 september

Sandra & Mats

Säsongens sista (?) bröllop för Irsta Fotostudio utspelade sig på Dufweholms Herrgård utanför Katrineholm. Sandra och Mats kontaktade oss över ett år i förväg, vilket är en bra idé om man vill ha en särskild fotograf då vissa datum är väldigt populära. Vid Dufweholms kan brudpar ha fest, övernattning och borgerlig vigsel på samma plats – mycket praktiskt! Dessutom erbjuder Dufweholms finfina miljöer för fotografer som kan vandra runt med brudparet bland trädgårdar, vattendrag och broar.

Vi ordnade som vanligt ett första möte vilket blev väldigt fint och emotionellt. För fotografen är det alltid lika spännande att se brudparets reaktioner, på behörigt avstånd genom ett teleobjektiv förstås: det är ju deras privata ögonblick. Efter första mötet behöver man sedan ca en timme för att få tillräckligt med porträtt för en fotobok.

Vid Dufweholms Herrgård finns fina trädgårdsmiljöer med blommor i olika färger och lågt hängande träd, samt lusthus, broar, vagnar, gärdesgårdar, osv. Som gjort för fotografering! Brudparet var mycket tacksamma objekt som ställde upp på alla idéer och inte brydde sig om lite smuts på klänning eller klack.

Vädrets makter stod oss bi för tredje lördagen denna sommar: det regnade på morgonen och slutade precis före första mötet så paraplyerna behövdes bara som dekoration. Brudparet anlände till vigselplatsen med en roddbåt till släkt och vänner som väntade under en stor ek. Efter ceremonin fick Sandra & Mats komma ut från herrgården där rosblad kastades, champagnen sabrerades och en kanon avfyrades, med en sådan knall att kocken stack ut huvudet genom dörren och undrade vad som stod på.

Efter de avslutande gruppfotograferingar kom regnmolnen som vi hade sett på satellitkartorna och brudparet kunde fortsätta festen inomhus medan det ösregnade ute. Det sägs att om det regnar på bruden så blir äktenskapet kärleksfullt och det tror vi inte blir något problem. Grattis Sandra och Mats!

22 augusti

Enikö & Johan

Lördag den 19 aug 2017 begav sig Irsta Fotostudio till Selaön utanför Strängnäs för att fotografera Enikö och Johans bröllop. För nio år sedan fotograferade vi Enikös systers bröllop och därför var det extra roligt att träffa familjen igen och bl a se hur alla barn växt upp. Porträttbilderna togs vid brudgummens föräldrars gård som ligger vackert belägen i anknytning till Mälaren.

Som vanligt började vi med ett första möte där bruden får gå fram och knacka brudgummen på axeln, medan vi står en bit ifrån och fotograferar. Dessa möten blir alltid lite speciella, där kärlek och tårar blandas med skratt.

Återigen stod vädrets makter oss bi och brudparet fick inte en regndroppe på sig under porträttfotograferingen. Lite senare var det dags för vigselakten i Överselö kyrka, med vackra kalkmålningar och en träskulptur i ek av en sittande madonna – rekommenderas om ni har vägarna förbi. Vigseln förrättades av kyrkoherde Ola Orwinger som skötte det hela perfekt, trots att vi stundtals var sjutton personer uppe vid altarringen. Speciellt minnesvärt var en bekant till brudparet som framförde Claire de Lune på piano så vackert att bruden fick torka tårarna igen.

En lustig detalj i sammanhanget (som säkert ingen märkte) var att bruden i all hast glömde brudbuketten hemma och fick använda en av brudtärnornas buketter istället. Efter gratulationer på kyrkbacken bar det iväg i Excalibur (se bild) på lite omvägar tillbaks till festlokalen där släkt och vänner väntade för brudskål, mingel och gruppfoton innan festen började. Och där tog vi farväl, men önskar brudparet all lycka!

6 augusti

Anna & Mattias

Bröllop i Dalarna: finns det något bättre? Ja, det skulle väl vara bröllop med sol i Dalarna. Men man kan inte styra över vädret utan bara planera för det värsta och hoppas på det bästa. Inför Anna och Mattias bröllop i Furudal var prognosen regn-hela-dagen men lyckligtvis uteblev det värsta spöregnet och vi kunde genomföra porträttfotograferingen med hjälp av paraply, gummistövlar, en bro och ett stort fönster. Brudparet var rena drömmen att fotografera: de var inte rädda för lite vatten och det blev många gapskratt!

Första mötet (när bruden och brudgummen får se varandra i sina respektive bröllopskläder) skedde romantiskt nog under en bro där ljuset var fantastiskt fint och paraplyer inte var nödvändiga. Bredvid bron flyter Oreälven där vi också tog lite bilder. Eftersom temperaturen denna augustidag var ca 14ºC så värmde vi upp oss i Kättingsmedjan där festen senare skulle hållas. Fönster och dörröppningar användes för ljussättning.

Nu hade regnet nästan avtagit helt och vi kunde använda paraplyer för att fotografera utomhus vid den intilliggande Oresjön.

Vigselceremonin hölls (för säkerhets skull) inne i ett tält där släkt och vänner kunde bänka sig och njuta av vigselakten, samt sång och musik. Efter brudskål och lite mingel slutförde vi sedan uppdraget med gruppbilder nere vid Oresjöns strand.

Mat och dryck väntade sedan i den pampiga Kättingsmedjan, serverat av Wiggens catering i Mora. Vi önskar brudparet lycka till och hoppas på fler bröllop i denna vackra miljö.

16 juli

2017-07-15 Emma & Teemu

Emma & Teemu gifte sig den 15 juli i Skerike kyrka. Porträttbilderna togs nere i Västerås, före vigseln. Det finns flera fördelar med att ta bilderna före vigseln: make-up och hår ser bättre ut och gästerna behöver inte vänta efter vigselakten. Som fotograf får man vara beredd på olika typer av väder och även om väderprognosen oftast stämmer så är det alltid bra att ha kollat ut några platser där man kan vara, oavsett om det är sol från blå himmel eller molnigt, eller i värsta fall regn.

Båda Emma och Teemu skötte sig strålande under fotograferingen och det blev många bra bilder, varav ett axplock visas här. En rolig överraskning var att chauffören till brudparets bil (sista bilderna) var en f d kollega till mig från tiden jag arbetade på Mälardalens Högskola.

29 maj

Ulrica & Thomas

Sommar-Sverige släppte loss på fullt spjäll dagen då Ulrica & Thomas gifte sig. Med temperaturer i 30ºC-nivån är det lite svettigt att bli fotograferad med kostym och väst men brudgummen höll sig cool och bruden såg fantastisk ut hela dagen.

Porträttbilderna togs i Västerås där kommunen verkar göra sitt bästa för att sabotera våra bilder genom att riva upp gatorna vid Kyrkbacken och ställa ut blåa containers och gula dumpers som bakgrund till favoritplatserna. Efter porträtten for vi iväg till Badelunda kyrka för att bevaka vigselakten, samt ta lite mingel- och gruppbilder vid festlokalen på andra sidan vägen.